Biskup zachęca do jedzenia drobiu

PAP/a.

publikacja 05.03.2006 17:01

Francuski biskup z rejonu Landów (południowo-zachodnia Francja), słynącego z produkcji drobiu wysokiej jakości i foie gras (stłuszczone wątroby kacze i gęsie) wezwał w piątek wiernych, by "normalnie konsumowali" drób, również w okresie Wielkiego Postu, przez solidarność z hodowcami.

"Proszę katolików z Landów o zachowanie rozsądku, zachowanie tradycyjnych przyzwyczajeń żywieniowych i normalne konsumowanie drobiu, również w czasie Wielkiego Postu, który się rozpoczął" - pisze w komunikacie biskup Aire i Dax Philippe Breton. Apel biskupa zostanie odczytany w czasie wszystkich mszy, odprawionych w diecezji w dniach 4 i 5 marca, w pierwszą sobotę i niedzielę Wielkiego Postu. "Rząd i eksperci twierdzą bez przerwy, że konsumpcja drobiu nie zagraża zdrowiu ludności. Mimo to konsumpcja znacznie spadła" - podkreślił biskup w komunikacie, opublikowanym w związku ze spadkiem konsumpcji drobiu wskutek obaw wynikających z pojawienia się ptasiej grypy we Francji. "W departamencie Landów wielu hodowców przeżywa obecnie wielką niepewność, wielu ma poważne trudności finansowe. Niektórzy boją się stracić pracę w bardzo krótkim czasie" - przypomniał bp Breton. Ten "znaczący gest solidarności z całym sektorem przeżywającym trudności jest jednym z zadań, jakie zalecam katolikom, przygotowującym się do Wielkanocy" - dodał. Departament Landów jest "zagłębiem" produkcji kurcząt (23,5 mln szt. w 2004 r.) i przepiórek (11,5 mln szt.) oraz pierwszym we Francji producentem fois gras (ponad 4500 t w 2004 r.).