Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
"Pączki Day" (Dzień Pączka) - pod taką nazwą w USA obchodzony jest tłusty czwartek. Tradycja jedzenia w tym dniu pączków szczególnie pielęgnowana jest w dużych skupiskach Polonii, w tym w stanach Środkowego Zachodu: Illinois, Michigan, Wisconsin czy Indianie.
- W tłusty czwartek - pączkujmy! Zamiast zajadać się pączkami, możesz podzielić się nimi z głodnymi dziećmi w Afryce - zachęcają kapucyni-misjonarze oraz Piotr Gajda, koordynator akcji "Wyślij pączka do Afryki", która słodyczą podbiła świat.
Tego dnia smakują jak nigdy indziej. Dlatego zjadamy ich minimum kilka a rekordziści nawet kilkadziesiąt. Polane lukrem lub posypane cukrem pudrem najczęściej w środku skrywają smaczne nadzienie w postaci marmolady, czekolady lub budyniu waniliowego. Gdzie tkwi tajemnica smacznego pączka?
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Lubczynie k. Gorzowa Wlkp. przyłączyli się pierwszy raz do akcji "Wyślij pączka do Afryki". Mali misjonarze pomagają jednak nie od dziś.
Na zaproszenie państwa Elżbiety i Adama Kosowskich weszliśmy z aparatem do królestwa pączków. Przez ostatnie kilkadziesiąt godzin z rzędu cukiernia "Beza" wyprodukuje ich ponad 20 tysięcy! Zobaczcie sami na filmie, jak to się robi.