Warz z Biblią

Przemysław Kucharczak

Gość Katowicki 01/2016 |

publikacja 31.12.2015 00:16

Kuchnia. Jaki gorący posiłek osobiście przyrządził Pan Jezus? Jakie potrawy jedli król Dawid i biblijni Patriarchowie? Ukazała się książka kulinarna, inspirowana Biblią. Jej autorem jest Ślązak.

Książkę Marek Szołtysek zadedykował swojej  zmarłej we wrześniu  16-letniej córce Paulinie Książkę Marek Szołtysek zadedykował swojej zmarłej we wrześniu 16-letniej córce Paulinie
Przemysław Kucharczak /Foto Gość

Książka nazywa się „Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie...”. Są w niej m.in. przepisy na potrawy, które albo znalazły się na kartach Biblii, albo były powszechnie przyrządzane w Palestynie w czasach Jezusa.

W dodatku to przepisy sprawdzone, bo wszystkie je przetestował na sobie autor książki Marek Szołtysek. Ta kulinarno-biblijna opowieść jest pierwszą książką z planowanej serii religijnej – bo dotąd ten historyk z Rybnika pisał na tematy związane ze Śląskiem.

Zamiast chleba z masłem

Co więc „warzyła” Matka Boska dorastającemu Jezusowi? – Nie mamy w Biblii żadnych bezpośrednich informacji, żeby Mu cokolwiek „warzyła”, natomiast coś „uwarzyć” musiała. Trudno, żeby Ewangeliści o tym pisali, bo to tak, jakby napisać, że jak się wsadzi rękę do wody, to jest mokra... Ich to nie interesowało, natomiast mnie interesowało, co jedli – wyjaśnia Marek Szołtysek.

Dziękujemy, że z nami jesteś

To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.

Czytasz fragment artykułu

Subskrybuj i czytaj całość

już od 14,90

Poznaj pełną ofertę SUBSKRYPCJI

Masz subskrypcję?
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.