FAO/WHO: Polak koordynatorem

PAP |

publikacja 23.07.2009 19:45

Prof. Krzysztof Kwiatek będzie przewodniczącym Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy. Decyzja w tej sprawie zapadła na początku lipca podczas 32. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w Rzymie.

"Koordynator dla Europy to z jednej strony wyróżnienie, z drugiej zaś duże wyzwanie, a także szansa na podjęcie tematów ważnych dla Polski i całego regionu Europy" - poinformowała w czwartek PAP Julita Dąbrowska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie.

Prof. Kwiatek obejmie funkcję koordynatora FAO/WHO dla Europy w ramach prac Komisji Kodeksu Żywnościowego, którego zadaniem jest m.in. ochrona zdrowia i interesów konsumentów, zapewnienie uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością, promocja współpracy pomiędzy wszystkimi rządowymi i pozarządowymi organizacjami zajmującymi się tworzeniem norm żywnościowych.

Jak podaje Dąbrowska, powierzenie Polsce funkcji Koordynatora dla Europy można odbierać jako uhonorowanie dotychczasowego wkładu Polski w prace kodeksowe, np. organizację 26. sesji Komitetu Kodeksu Żywnościowego dla Europy w Warszawie w 2008 r., oraz organizację Warsztatów Kodeksowych dla krajów w okresie transformacji w 2007 r. i 2008 r. również w Warszawie.

Do obowiązków Polski jako koordynatora będzie należeć m.in. analiza problemów i potrzeb regionu, dotyczące norm żywnościowych i kontroli żywności, nawiązywanie kontaktów i wymiana informacji pomiędzy państwami członkowskimi regionu, wzmacnianie infrastruktury kontroli żywności, rekomendowanie i rozwój regionalnych norm dla produktów żywnościowych, promowanie współpracy dotyczącej norm żywnościowych, podjętej przez organizacje rządowe lub pozarządowe.

Prof. Kwiatek jest absolwentem Wydziału Weterynaryjnego Akademii Rolniczej w Lublinie. Od początku swojej kariery zawodowej jest związany z Państwowym Instytutem Weterynaryjnym w Puławach. Jest autorem lub współautorem ponad 500. prac naukowych. Więcej na stronie www.ijhars.gov.pl/ zakładka Codex Alimentarius - Kodeks Żywnościowy FAO/WHO.