Kęty: Ekologiczny festyn u franciszkanów

KAI |

publikacja 06.08.2009 13:59

Koncert zespołu Krywań, pokazy break-dance i degustacja słynnych ogórków małosolnych złożą się m.in. na program III Festynu Franciszkańskiego, który 9 sierpnia odbędzie się ogrodach klasztornych w Kętach na Podbeskidziu.

W otoczeniu niezwykłego ogrodu z dwudziestoma kapliczkami, w których umieszczone są płaskorzeźby przedstawiające tajemnice różańcowe, bawić się będzie kilka tysięcy osób, ale – jak zapewnia gwardian klasztor o. Bernard Jan Potępa OFM – będzie to zabawa w duchu franciszkańskim: ekologiczna i bezalkoholowa.

- nie planujemy żadnych fajerwerków i ogni sztucznych, bo nie chcemy straszyć zwierząt. Za to mamy wspaniałe jedzenie złożone z lokalnych przysmaków. No i gwarantujemy franciszkańskiego ducha zabawy na trzeźwo – podkreśla zakonnik.

W ramach festynu wystąpi m.in. zespół Fraternitas z Krakowa, zaplanowano pokazy hippiczne i ratownictwa medycznego. Jedzenie zapewnić mają miejscowi właściciele gospodarstw agroturystycznych.

Franciszkanie reformaci przybyli do Kęt w 1700 roku. W latach 1703-1714 zbudowano tu klasztor. Konsekracji świątyni dokonał biskup krakowski Kazimierz Łubiński.

Kilka lat temu zagospodarowano tu piwnice pod klasztorem. Mieści się w nich specjalna galeria. Przy franciszkańskim klasztorze p.w. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny działa od dwóch lat kuchnia Brata Alberta. Nagrywa także zespół wokalno muzyczny San Damiano, a zakonnicy wydają kwartalnik „Porcjunkula”.