Przepis na ekologiczne święta

PAP |

publikacja 23.12.2009 10:28

Świąt wesołych, spokojnych i zdrowych najczęściej życzą sobie Polacy przed Bożym Narodzeniem. Ekolodzy z bielskiego Klubu Gaja dodają do tego życzenie świąt zrównoważonych, czyli spędzonych tak, by nie zaszkodzić środowisku.

Przepis na ekologiczne święta ShedBOy^ / CC 2.0 Jak spędzić święta tak, by nie zaszkodzić środowisku

Na takie "ekologiczne święta" składają się m.in. żywa choinka zamiast sztucznej, potrawy tradycyjne zamiast egzotycznych, dobrze traktowany karp, umiar w wydawaniu pieniędzy i jak najmniej śmieci.

Tradycyjnie już przed świętami ekolodzy opublikowali zestaw podpowiedzi, jak spędzić "zrównoważone święta". Radzą w nim m.in., by odwieczny dylemat: choinka sztuczna czy prawdziwa, rozstrzygać zawsze na korzyść żywego drzewka, które ulega biodegradacji. Sztuczna choinka po wyrzuceniu długo się rozkłada, a jej produkcja pochłania ogromne ilości energii.

Kupując jedzenie na świąteczny stół - radzą ekolodzy - trzeba pamiętać o odległości, jaką pokonuje żywność zanim trafi na talerz. Im więcej tzw. food miles, tym większe koszty transportu i szkód, jakie on wyrządza, a mniejsze wartości odżywcze. Dlatego warto przyjąć zasadę "mniej egzotyki - więcej tradycji", tym bardziej że tradycyjny stół wigilijny w Polsce nigdy nie uginał się od nadmiaru jedzenia, szczególnie tego z drugiego końca świata.

Na tradycyjnym stole nie może zabraknąć karpia, którego hodowla ma w Polsce długą tradycję. Ekolodzy postulują jednak, by dbać o ryby nie tylko w stawach, ale także podczas ich odławiania, transportowania i sprzedaży. Apelują, by nie pakować żywych ryb do foliowych worków i nie pozwalać na ich publiczne, krwawe zabijanie.

Także wybierając prezenty można dbać o środowisko. Organizacje ekologiczne podpowiadają, by nie ulegać emocjom i unikać kupowania np. egzotycznych zwierząt. Warto kupować produkty ze znakiem i napisem Fair Trade - to deklaracja sprzeciwu wobec nieludzkiego traktowania innych. Taki znak oznacza m.in., że produkt powstał w miejscu, gdzie wykluczona jest praca dzieci i niewolników, zapewnione są co najmniej ustawowe minimalne w danym kraju płace, gdzie dba się o środowisko naturalne.

Wielkie świętowanie to także wielkie śmieci - przypominają obrońcy środowiska i namawiają, by jak najczęściej kupować produkty "na wagę" i używać opakowań wielorazowego użytku. To ważne, bo rocznie każdy z nas produkuje średnio ok. 300 kg śmieci, a co trzeci śmieć w koszu to opakowanie. By to zmienić, trzeba pamiętać o zasadzie 3R - reduce, reuse, recycle, czyli: ograniczaj, używaj ponownie, odzyskuj.

Złotą, zachwalaną przez ekologów zasadą jest zachowanie umiaru. "Konsumpcjonizm i hiperkonsumpcja to nie są pojęcia wyjęte z filmów science fiction, lecz opisujące rzeczywistość tu i teraz. Społeczeństwa zachodniej Europy wydają na dobra i usługi więcej pieniędzy niż mają. Polacy także coraz częściej żyją na kredyt" - zauważają ekolodzy.