Prawosławni rozpoczynają mięsopust

KAI |

publikacja 02.02.2010 18:22

Prawosławni w całej Polsce rozpoczęli tydzień mięsopustny, ostatni przed Wielkim Postem, w którym zgodnie z tradycją spożywać będą pokarmy z mięsa.

Przygotowania do Wielkiego Postu rozpoczęły się wyjątkowo wcześnie – z uwagi na wczesną datę Paschy, prawosławnej Wielkanocy, który przypadnie w tym roku 4 kwietnia (22 marca w kalendarzu juliańskim).

Przyszła niedziela zainauguruje świętowany hucznie tydzień Maslenicy. To siedem dni, podczas których próbowane będą placki, naleśniki, bliny i inne wypieki na bazie mąki, serów i mleka. Cerkiew w tych dniach zawiesza tradycyjny post w środę i piątek.

Wielki Post prawosławni rozpoczną w poniedziałek 15 lutego, a więc w dniu juliańskiego święta Ofiarowania Pańskiego. W ten poniedziałek, zwany czystym, prawosławni powstrzymują się od wszelkich pokarmów aż do wieczora, kiedy to rozpoczyna się czytanie wyjątkowego w swoim charakterze Kanonu św. Andrzeja z Krety. Utwór w poetycki sposób nawiązując do historii i postaci Starego oraz Nowego Testamentu, skłonić ma wiernego do pokuty. Do czwartku włącznie podczas nabożeństwa Wielkiego Powieczerza, utwór ten zabrzmi w każdej cerkwi.

Tegoroczny Wielki Post wypada niemal dokładnie w tym samym czasie u katolików i prawosławnych – 17 lutego obchodzony jest katolicki Popielec. Ostatni taki rok był w 2007.