Żywiła się jedynie chlebem i wodą, sypiała na ziemi, a zamiast poduszki używała kamienia

KAI |

publikacja 20.04.2018 06:55

Serca sióstr jednała sobie bezgranicznym poświęceniem dla nich, pokorą i cierpliwością.

Żywiła się jedynie chlebem i wodą, sypiała na ziemi, a zamiast poduszki używała kamienia Neithan90 Komunia św. Agnieszki z Montepulciano, główny ołtarz dominikańskiego kościoła w Friesach

Patronką dnia (20 kwietnia) jest św. Agnieszka z Montepulciano, dziewica i zakonnica. 

Agnieszka urodziła się w 1268 r. we włoskiej miejscowości Montepulciano. Pochodziła ze szlacheckiej rodziny. Tamtejszym zwyczajem, mając 9 lat, została oddana na wychowanie do klasztoru dominikanek. Jako czternastoletnia dziewczyna postanowiła zostać w nim zakonnicą. 

Mówi o. Stanisław Tasiemski, dominikanin. 


Święta Agnieszka żywiła się jedynie chlebem i wodą, sypiała na ziemi, a zamiast poduszki używała kamienia. Serca sióstr jednała sobie bezgranicznym poświęceniem dla nich, pokorą i cierpliwością. Nic więc dziwnego, że pod jej kierownictwo duchowe zaczęły się zgłaszać liczne kandydatki do zakonu. 

Zmarła w 1317 r. Została kanonizowana w 1726 r. 

Ikonografia przedstawia św. Agnieszkę najczęściej z lilią w ręku prawym, a w lewej ręce trzymającą założony przez siebie klasztor. Bywa także przedstawiana w towarzystwie św. Katarzyny ze Sieny i św. Róży z Limy - dwóch innych wielkich dominikanek.