Dlaczego wyrzucamy żywność i jak temu zaradzić?

wt

publikacja 06.11.2019 12:40

Polska jest jednym z krajów, w których na śmietniki trafia najwięcej żywności. Z czego to wynika?

Dlaczego wyrzucamy żywność i jak temu zaradzić? Jakub Szymczuk /Foto Gość Marnujemy co roku tony żywności. Często to skutek nieprzemyślanych zakupów.

Jeszcze kilkanaście lat temu mogliśmy się uspokajać myślą, że marnowanie żywności to problem bogatych państw zachodnich. Jednak od kilku lat Polska znajduje się w ścisłej czołówce krajów, w których na śmietniki trafia najwięcej żywności. Te dane niepokoją i mogą budzić nasze sumienia, gdy zestawimy je z sytuacją wielu regionów świata, w których panuje głód.

Z czego wynika nasze marnotrawstwo? Najczęstszym powodem wyrzucania żywności jest jej zepsucie. W praktyce na śmietnik trafia przede wszystkim pieczywo, wędliny i owoce oraz warzywa, czyli te produkty, które kupujemy stosunkowo często i jednocześnie szybko się psują. Do wyrzucania jedzenia z różną częstotliwością przyznaje się 42 proc. Polaków. 

Co możemy zrobić, żeby nie marnować tylu ton żywności? Przede wszystkim bardziej przyłożyć się do planowania zakupów i domowego żywienia. Dzięki badaniom przeprowadzonym w połowie tego roku przez  Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego i Federację Polskich Banków Żywności udało się poznać podstawowe błędy popełniane w tym zakresie przez Polaków i opracować poradnik, który pozwoli ograniczyć żywnościowe marnotrawstwo.

Jakie błędy popełniamy najczęściej?

  • Nie przygotowujemy listy zakupów, przez co do naszych koszyków trafiają często rzeczy niepotrzebne. Te później trafiają do kosza, a my tracimy na zakupy więcej pieniędzy.
  • Aż 60 proc. z nas nie sprawdza przed zakupami, jakie produkty są już w lodówce czy szafkach. W efekcie często na zakupach dublujemy produkt, który już mamy.
  • Kupujemy na zapas. W przypadku produktów o długim terminie przydatności do spożycia to akurat mądra taktyka, jednak w przypadku owoców, warzyw czy wędlin niekoniecznie. 
  • Wybieramy się na zakupy głodni. Efekt? Kupujemy znacznie więcej produktów, na które ze względu na głód mamy chwilową ochotę. A po zaspokojeniu pierwszego głodu zostaje pełna szafka produktów i znacznie lżejszy portfel.
  • W domu często przygotowujemy zbyt duże porcje, których nie jesteśmy w stanie zjeść. W efekcie często niedojedzona część trafia do kosza.
  • Stosunkowo częstym błędem jest też złe przechowywanie produktów, przez co psują się szybciej.

Wyeliminowanie tych błędów może przyczynić się do znacznego zmniejszenia ilości marnowanego pokarmu. A przy okazji do znacznego zmniejszenia comiesięcznych wydatków na żywność. Wiele ciekawych rad, w jaki sposób ograniczyć żywnościowe marnotrawstwo znajdziesz w poradniku "Zero waste w twoim domu".