Zły klimat dla mięsa

Jakub Jałowiczor

GN 43/2020 |

publikacja 22.10.2020 00:00

Hodowla zwierząt szkodzi klimatowi – to nowy argument zwolenników wegetarianizmu. Czy jedzenie mięsa zostanie zakazane?

Zły klimat dla mięsa Henryk Przondziono /foto gośc

Pomysł ograniczenia dostępu do mięsa przez wprowadzenie podatku wysunął Komitet ds. Klimatu, będący organem doradczym rządu Wielkiej Brytanii. Podobne plany pojawiają się też w Danii i Holandii, a także w instytucjach Unii Europejskiej. Do mięsnego podatku jest znacznie dalej, niż chcieliby tego radykalni ekolodzy. Jednak naciski na to, by utrudnić produkcję żywności zwierzęcego pochodzenia, są silne.

Debata, która trochę była

O pomyśle opodatkowania mięsa zrobiło się głośno w lutym br. Europejskie media obiegła wówczas wiadomość, że debatuje o tym Parlament Europejski. W rzeczywistości nie miała wtedy miejsca żadna debata na forum PE. Odbyło się natomiast spotkanie dla mediów zorganizowane przez lewicowych deputowanych: Holendra Mohammeda Chahima i Sylwię Spurek z frakcji socjalistów i demokratów, drugiej co do wielkości w PE, a także rodaka Chahima – Basa Eickhouta z Zielonych. Spotkanie przeprowadzono wspólnie z koalicją TAPP, zarejestrowaną w Holandii grupą organizacji ekologicznych. Członkowie TAPP stwierdzili, że na mięso należy nałożyć dodatkowy podatek. Do 2030 r. cielęcina i wołowina miałyby być z tego powodu droższe o 47 eurocentów za 100 g, wieprzowina – o 36 eurocentów, a kurczak – o 17 eurocentów. Oznaczałoby to, że za 1 kg wołowiny płacilibyśmy o 20 zł więcej niż obecnie, za wieprzowinę – o 15 zł więcej, a za kurczaka o ponad 7 zł więcej. Zdaniem autorów pomysłu konsumpcja mięsa bardzo by spadła – w przypadku wołowiny o 67 procent. Trudno powiedzieć, w jaki sposób udało się sporządzić tak dokładną prognozę. Według TAPP zmniejszenie spożycia i idące za nim ograniczenie produkcji oznaczałoby spadek emisji CO2 w Europie o 120 mln ton rocznie.

Dostępne jest 23% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.