Zawsze świeża żywność. Czy wiesz jak odpowiednio przechowywać jedzenie?

publikacja 26.02.2021 00:00

Wydawać by się mogło, że w dzisiejszych czasach przechowywanie żywności nie jest żadną czarną magią. Lodówka wszystko załatwi – myślimy. Tymczasem to nieco bardziej złożone. Zobacz jak postępować z produktami, by ich nie wyrzucać.

Zawsze świeża żywność. Czy wiesz jak odpowiednio przechowywać jedzenie?

Coraz częściej dbamy o to co i gdzie kupujemy. Przykładamy uwagę do jakości produktów i ich daty przydatności. Staramy się, aby była jak najkrótsza, bo im żywność ma dłuższy termin do spożycia, tym zachodzi większe prawdopodobieństwo, że została naszprycowana chemicznymi konserwantami, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. 

Świeże, jakościowe produkty wymagają odpowiedniego przechowywania. W innym razie, zamiast na talerzu, mogą wylądować w koszu, czyli zmarnujemy jedzenie. Rozkład żywności w lodówce ma znaczenie. Wpływa to zarówno na jej smak jak i na nasze zdrowie. Warto robić to z głową!

Rozgryź lodówkę!

Lodówki nowej generacji mają sprzyjać utrzymaniu świeżości jedzenia jak najdłużej. Służy temu nowoczesna technologia. Nowoczesne lodówki są obecnie wyposażone w strefy przeznaczone do przechowywania konkretnych produktów żywnościowych. Czytelnie mówią o tym opisy i symbole umieszczone wewnątrz lodówki na poszczególnych jej pólkach. Jeśli Twoja nie posiada takich funkcji, warto wyposażyć się w model, który doskonale ułatwia obchodzenie się z jedzeniem, wymagającym chłodzenia. Dobrym wyborem będzie lodówka marki Electrolux, która pomoże Ci zachować trwałość i świeżość produktów.

Półka górna

Na niej najlepiej przechowywać surowe mięso oraz dżemy, konfitury i powidła, czyli słoikowe przetwory, a także mleko, kefiry i jogurty, czyli produkty mleczne. Warto wiedzieć, że w nowoczesnych lodówkach temperatura wcale nie zależy od bezpośredniego sąsiedztwa z zamrażalnikiem. W przypadku mięsa zadbaj o to, by było ono odseparowane od reszty produktów. 

Półka środkowa

Tu rozmieszczaj produkty o krótkiej przydatności, jak: białe sery, twarogi, wędzone ryby, pokrojona wędlina (wędlinę i mięso przechowuj na talerzu w „oddychającym” papierze pergaminowym). Tę żywność możesz przetrzymać kilka dni. Wstawiaj tu też domowe potrawy, na przykład garnek z wystudzoną szczelnie przykrytą zupą czy plastikowe, zamknięte pojemniki z przyrządzonymi daniami.

Dolne szuflady

W tej części temperatura osiąga przeważnie około 10 stopni C i panuje tu wyższa wilgotność, trochę jak w warunkach piwnicznych. To idealne warunki do przechowywania warzyw, owoców, grzybów. Miękkie owoce, jak maliny czy truskawki, można trzymać dzień lub dwa bez mycia. Zieleninę, czyli sałatę, szczypiorek oraz natkę pietruszki – kilka dni. Pamiętaj, aby zieleniny nie dusić w torebkach foliowych, a dać dostęp powietrza. Owiń je delikatnie papierowym ręcznikiem. Tu też możesz umiejscowić długo dojrzewające sery oraz wino. W niektórych modelach lodówek Electrolux możesz dostosować rozmieszczenie koszy i półek do własnych zastosowań. Unikalny system Custom Flex pozwala w łatwy sposób zmieniać ich położenie, a nawet przenosić ich zawartość prosto na stół, jak w wygodnym pojemniku.

Boczne półki

To miejsce stworzone do produktów butelkowanych, płynnych, a zatem: sosów, oliw, soków, wody, napojów. Z reguły na drzwiach lodówki znajduje się pojemnik na jajka. Można je przechowywać 2-3 tygodnie, ale niemyte! Skorupkę jaj pokrywa naturalna warstwą ochronna, która nie przepuszcza w głąb jajka drobnoustrojów. Myjemy je dokładnie dopiero przed użyciem. A przed zjedzeniem na surowo dodatkowo sparzamy.

Artykuł zewnętrzny

TAGI: