publikacja 29.07.2021 00:00
– Z problemem niedożywienia można skutecznie walczyć, ale musi to być pomoc systemowa i dobrze zorganizowana – mówi Magdalena Masiak, koordynatorka programu Spiżarnia Caritas.
Agnieszka Otłowska /Foto Gość
Caritas Polska pomaga osobom niedożywionym we współpracy ze sklepami i producentami żywności.
Maciej Rajfur: W jaki sposób Caritas zajmuje się problemem niedożywienia?
Magdalena Masiak: Przeprowadzamy dwa duże programy dotyczące pomocy żywnościowej dla potrzebujących. Jeden z nich to długofalowy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa (POPŻ) realizowany w ramach współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa. Drugi to program Spiżarnia Caritas, w którym odbieramy żywność ze sklepów i hurtowni oraz przekazujemy ją osobom potrzebującym, jednocześnie przeciwdziałając marnowaniu żywności. Naszą pomoc otrzymują zarówno rodziny, jak i osoby indywidualne. Ważnym tematem jest pomoc seniorom, gdzie pomoc żywnościową realizujemy wielowątkowo – od dużych projektów, jak „Karta na codzienne zakupy” w Biedronkach, przez budowanie świadomości odpowiedniego odżywiania, po rozwożenie obiadów w pandemii. Do tego dochodzą liczne mniejsze akcje, jak Tytka Charytatywna i ogólnopolskie zbiórki żywności „Tak. Pomagam!”. Działania te wpisują się w jeden z głównych celów Caritas Polska, jakim jest ograniczenie skrajnego ubóstwa, przeciwdziałanie nierównościom społecznym i dążenie do poprawy jakości życia ludzi najuboższych poprzez przekazywanie im posiłków oraz żywności.
Skąd wiecie, jak pomagać?
Program POPŻ to konkretna odpowiedź na konkretne potrzeby. Kierowany jest do osób spełniających kryteria kwalifikowalności określone przez Ministerstwo Rodziny i Opieki Społecznej, które robi rozeznanie, ile osób potrzebuje pomocy. Jesteśmy jednym z czterech głównych realizatorów tego programu. Składamy ofertę pod konkretne wytyczne. Są to wnioski o dofinansowanie określonej liczby osób i zapotrzebowanie na konkretne ilości produktów, poprzedzone sprawdzeniem potrzeb w diecezjach. Spiżarnia Caritas to pomoc konkretnym osobom, które się zgłaszają lub do których docierają parafialne zespoły wolontariuszy.
Czy przeciwdziałanie marnowaniu żywności może mieć realny pozytywny wpływ na problem niedożywienia?
Tak, dlatego oba aspekty zawarte są w celach programu Spiżarnia Caritas, prowadzonego od 2017 roku przez Caritas Polska w partnerstwie z diecezjalnymi Caritas. Jest to systematyczna pomoc osobom potrzebującym poprzez przekazywanie im pełnowartościowej żywności wycofywanej ze sprzedaży w sklepach, a przy tym przeciwdziałanie marnowaniu żywności. Produkty spożywcze są odbierane ze sklepów i przekazywane do placówek Caritas, gdzie służą do przygotowania posiłków. Trafiają też do punktów wydawania żywności, a stąd bezpośrednio do osób potrzebujących. Jak wynika z danych publikowanych przez Instytut Ochrony Środowiska, w Polsce marnuje się rocznie prawie 5 milionów ton żywności.
To dla nas sygnał, że cenisz rzetelne dziennikarstwo jakościowe. Czytaj, oglądaj i słuchaj nas bez ograniczeń.
już od 14,90 zł