• dariusz12
    10.06.2010 11:17

    Św. Hildegarda (XII wiek)w swoich książkach pisała o tak zwanych owocach - truciznach. Wymieniła tylko trzy owoce jako trujące dla organizmu człowieka, to poza śliwkami i brzoskwiniami są jeszcze truskawki.
    Cytat z "Leczymy się i gotujemy ze św. Hildegardą":

    "Pożywienie szkodzące ludziom
    Zdaniem Hildegardy niektóre artykuły spożywcze - obojętne: gotowane, pieczone, smażone, duszone czy surowe - są szkodliwe dla zdrowia. Są to tzw. trucizny spożywcze: węgorz, truskawki, borówki, brzoskwinie, śliwki, por i wieprzowina".

  • czytelnik
    27.07.2011 12:49
    Ciekawe jakie badania laboratoryjne przeprowadziła św. Hildegarda?:)
    Na szczęście kanonizowano ją z innych powodów:)
Dyskusja zakończona.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
5°C Czwartek
noc
3°C Czwartek
rano
7°C Czwartek
dzień
8°C Czwartek
wieczór
wiecej »