• Obywatel
    09.07.2013 10:07
    Normy dotyczące zawartości chemii w żywności zostały zliberalizowane w związku z naszym wejściem do Unii Europejskiej. Żywność w Polsce przed naszą akcesją była lepsza. Teraz w majestacie prawa można napchać do sprzedawanych produktów znacznie więcej świństwa.
  • naZakwasie.pl
    09.07.2013 11:16
    Dodatki chemiczne powodują to, że żywność jest tania, dzięki temu możemy zjeść "więcej za mniej". Ponadto, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych takiej rozwodnionej żywności musimy zjeść więcej, a nasz organizm męczy się, aby pozbyć tych wszystkich chemicznych dodatków.

    Jeszcze prosty przykład dotyczący pieczywa.
    Tanie chemicznie spulchniane białe pieczywo, a prawdziwe pieczywo na zakwasie z mąk razowych.
    Pierwsze jest rzeczywiście tuczące i może negatywnie wpływać na nasz organizm.

    Zupełnie inaczej jest z pieczywem na zakwasie, które jest poddane zgodnie ze sztuką wielofazowej fermentacji i jest wytwarzane z mąk razowych.
    - Bakterie fermentacyjne żywią się węglowodanami zawartymi w zbożu, przekształcając te cukry w dwutlenek węgla (który naturalnie spulchniania pieczywo) i w cenny kwas mlekowy, o którym pisze Profesor. Co ważne dzięki temu procesowi spada indeks glikemiczny nawet o połowę!
    - W kwaśnym środowisku gluten się rozpuszcza, dzięki czemu jest lepiej przyswajalny i nie jest toksyczny dla jelit. (niestety z nowych pszenic nie rozpuszcza się całkowicie)
    - Mąki razowe zawierają więcej błonnika, który jest węglowodanem, ale nieprzyswajalnym, więc nie podnosi poziomu cukru we krwi i nie tuczy. Poprawia on za to perystaltykę jelit i ułatwia odbudowę właściwej flory bakteryjnej
    Tymczasem "ciemne piczywo" z mąk jasnych barwione karmelem lub melasą, dodatkowo podnosi poziom cukru, sprzyja otyłości i ułatwia rozwój grzybic.
    - Ponadto bakterie działają jak oczyszczalnia eliminując szkodliwe substancje ze zbóż np. naturalnie występujące toksyny pleśniowe oraz związki azotu (ich duża ilość wynika głównie z nawożenia)
    - Zakwaszanie również zwiększa przyswajalność mikroelementów, a w pieczywie niezakwaszanym większość mikroelementów jest nieprzyswajalna z uwagi na wiązania z kwasem fitynowym.

    Mało kto jednak o tym wie, i często sięga po pieczywo tańsze, gdyż to robione zgodnie ze sztuką wytwarza się kilkukrotnie dłużej, więc jest droższe.

    Tylko czy to tanie można nadal nazywać chlebem, czy raczej wyrobem chlebopodobnym?
  • kama
    09.07.2013 12:20
    Polecam piołun w formie herbatki. Znane ziółko popijane przez nasze prababcie.
    Dobre na zaparcia i problemy trawienne. Działa odgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, stwierdzono skuteczność nawet w leczeniu boreliozy.
  • mzRtJIwBL
    16.12.2013 20:06
    That's more than sesilbne! That's a great post!
Dyskusja zakończona.
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
15°C Piątek
dzień
17°C Piątek
wieczór
14°C Sobota
noc
12°C Sobota
rano
wiecej »