Burak – źródło zdrowia?

Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Dzięki swojej zawartości jest zdrowy i warto przyrządzać go na wiele sposobów. Gotowany z niego barszcz króluje na wigilijnych stołach w większości regionów Polski.

Już w czasach starożytnych uprawiany był jako roślina spożywcza i lecznicza. Pierwsze wzmianki o nim znaleźć można w dokumentach z Babilonii (ok. 722 r p.n.e.). Trzysta lat później był już znany i uprawiany najpierw w Grecji, a potem w Rzymie. Za panowania Karola Wielkiego i później w średniowieczu wykorzystywany był głównie jako roślina liściasta (Francja i Włochy). Dopiero w XVI wieku w kuchni europejskiej zaczęto wykorzystywać jego korzeń. Choć niektóre źródła podają, że w Polsce znany był już w XIV wieku. Dzisiaj jest chętnie uprawiany, zajmuje czwarte miejsce po kapuście, cebuli i marchwi, jeśli chodzi o wielkość zbiorów krajowych.

Dostępne jest 23% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
11°C Czwartek
dzień
12°C Czwartek
wieczór
9°C Piątek
noc
6°C Piątek
rano
wiecej »