Czy wiesz, co jesz?

Brakuje właściwego nadzoru produktów żywnościowych, które zawierają szereg substancji dodawanych do jedzenia. Ich wzajemne oddziaływanie i dublowanie się to tylko kilka z wymienionych przez NIK zagrożeń dla zdrowia konsumentów.

Konserwanty, emulgatory, barwniki, stabilizatory, wzmacniacze smaku czy przeciwutleniacze to substancje dodawane do wielu produktów przetwarzanych przemysłowo. Z założenia mają korzystnie wpływać na dłuższe zachowanie świeżości, atrakcyjny wygląd czy lepszy smak i zapach. Są też wykorzystywane do wytwarzania produktów typu „light” i mają istotny wpływ na efektywność procesu produkcyjnego. W rzeczywistości są substancjami, które – spożywane powyżej norm – mogą być szkodliwe dla zdrowia. NIK wykazuje, że w Polsce 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetwarzana w warunkach przemysłowych, a więc ze sporą ilością dodatków i ulepszaczy.

Dostępne jest 12% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
7°C Czwartek
dzień
8°C Czwartek
wieczór
6°C Piątek
noc
3°C Piątek
rano
wiecej »