Czekolada – jeść czy nie?

Wśród starszych i młodszych jest jednym z najbardziej ulubionych przysmaków podjadanych w ciągu dnia. Producenci prześcigają się w coraz to nowych smakach i dodatkach. Czy na usprawiedliwienie słodkiej przyjemności można doszukać się w czekoladzie prozdrowotnego działania na nasz organizm?

Badania wykazały, że statystyczny Polak zjada rocznie 6,3 kilograma czekolady i wyrobów czekoladopochodnych, takich jak cukierki, ciastka i inne słodycze. Jest to aż o 30 proc. więcej w stosunku do roku 2011 i ta tendencja stale rośnie. Tymczasem standardowa tabliczka czekolady to średnio ok. 555 kcal/100g. Niektóre czekolady z nadzieniem owocowym są mniej kaloryczne, ale zawierają więcej cukrów, które – jak wiadomo – są szkodliwe dla naszego zdrowia. Którą czekoladę można zatem podjadać bez większych wyrzutów? Odpowiedź jest prosta. Taką, która ma w składzie większą ilość kakao. Im więcej kakao w czekoladzie, tym mniejsza zawartość cukru.

Dostępne jest 14% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.

«« | « | 1 | » | »»

aktualna ocena |   |
głosujących |   |
Pobieranie.. Ocena | bardzo słabe | słabe | średnie | dobre | super |

Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
25 26 27 28 29 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
9°C Piątek
rano
15°C Piątek
dzień
17°C Piątek
wieczór
15°C Sobota
noc
wiecej »