Rakotwórczy barwnik w gazowanych napojach?
Szklanka napoju zawierającego szkodliwa substancję pic_p_ter / CC 1.0

Rakotwórczy barwnik w gazowanych napojach?

Brak komentarzy: 0

wt /NaTemat.pl

publikacja 19.02.2015 11:10

Chodzi o substancję 4-MeI, która barwi napoje i produkty spożywcze na brązowo.

Barwnik można znaleźć m. in w napojach o smaku coli, ale także w sosie sojowym, sosie barbecue czy niektórych rodzajach... chleba. Co istotne - 4-MeI najczęściej nie jest wymieniany na etykiecie, gdyż jest częścią składową dwóch syntetycznych barwników.

O rakotwórczym działaniu 4-MeI poinformował amerykański magazyn "Consumer Reports", powołując się na badania własne i niezależnego zespołu naukowców.

Naukowcy mówią jednak, że ilość barwnika zawarta w napojach może być szkodliwa, jeśli pilibyśmy je bardzo często, w bardzo dużych ilościach.

 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona