Rekordowy karp złowiony w Polsce miał 109 cm długości i ponad 30 kilogramów wagi. "Idą święta, karp na Wigilii musi być, ale ja swoją rybkę wypuściłem" - mówi PAP Life Grzegorz Gajda, wędkarz, pogromca karpia-giganta, rekordzista Polski.
Do 25 listopada będą trwać odłowy świątecznego karpia na 55 stawach w gminie Przygodzice (Wielkopolska). Na kilka dni odłowy wstrzymały nadmierne stany wód - poinformował współwłaściciel Gospodarstwa Rybackiego, Marek Trzcieliński.
Świąteczne karpie nie będą mogły już pływać w za małych basenach, a sprzedawcy nie mogą pakować żywych ryb do torebek foliowych, czy siatek. Dzięki tegorocznej nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, ubój karpi musi odbywać się w warunkach, jakie obowiązują w przypadku uśmiercania innych kręgowców.
Hodowcy karpi biją na alarm: na tegoroczną wigilię będzie 30-40 proc. tych ryb mniej niż rok temu, a za ich kilogram będziemy musieli płacić nawet do 13 zł.
Caritas i Towarzystwo "PAN KARP" rozdali w Katowicach ponad tysiąc ryb na wigilijne stoły. Otrzymali je najbardziej potrzebujący.
Najmniej stresującym sposobem transportu karpia ze sklepu do domu jest plastikowy koszyk bez wody. Natomiast najgorszym - zawiązana wokół ryby reklamówka - uważają naukowcy. Sieci handlowe kupiły już pojemniki, które zapewnią lepsze warunki przenoszenia ryb.
Ponad trzy tony karpi otrzymają najbiedniejsi mieszkańcy diecezji radomskiej. Karpie wyhodował proboszcz parafii św. Szczepana w Skrzynnie.
Pół tysiąca karpi rozdał przed Bożym Narodzeniem ubogim i potrzebującym ks. Henryk Kołodziejczyk, proboszcz parafii w Skrzynnie k. Przysuchy, niedaleko Radomia (Mazowieckie). Kapłan od wielu lat hoduje ryby w parafialnych stawach.
Mieszkańcy Olsztyna mogą przed tegorocznymi świętami Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnego karpia, pstrąga czy śledzia kupić niespotykany dotąd gatunek - suma afrykańskiego. Hodowcy przekonują, że to smaczna ryba i może być urozmaiceniem wigilijnego stołu.
Nie powinno być problemów z zakupem karpia na święta Bożego Narodzenia, ale może być on droższy niż przed rokiem - poinformowała PAP w środę Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.