Prawosławne ostatki
Już tydzień przed nadejściem Wielkiego Postu nie powinno się jadać mięsa, ale można spożywać np. masło - stąd nazwa „Maslenica” jessicafm / CC 2.0

Prawosławne ostatki

Brak komentarzy: 0
RADIO WATYKAŃSKIE

publikacja 17.02.2015 23:15

Według liturgicznego kalendarza rosyjskiego prawosławia od poniedziałku trwa maslenica, zwana inaczej tygodniem serowym. Poprzedza ona okres Wielkiego Postu, który rozpocznie się w najbliższy poniedziałek.

Tradycja obchodów maslenicy w rosyjskim społeczeństwie utraciła wiele ze znaczenia jako doświadczenie religijne. Związana jest z obyczajami przygotowywania potraw i zabaw ludowych.

Prawosławne przeżywanie tego okresu bezpośredniego przygotowania do Wielkiego Postu wypełnione jest radością przejścia poprzez praktyki pokutne do uroczystości Zmartwychwstania Pańskiego. W czasie maslenicy prawo kościelne zaleca powstrzymywanie się od pokarmów mięsnych, ale dopuszcza potrawy mleczne, w tym ser i masło zakazane w okresie Wielkiego Postu.

Ostatni dzień maslenicy to najbliższa Niedziela Przebaczenia, w którą zgodnie z kanonami należy pojednać się z wrogami i prosić o przebaczenie tych, wobec których zawiniliśmy, aby z czystym sercem rozpocząć okres modlitwy i pokuty w Wielkim Poście.

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona