Słowacy hołdują tradycji

Słowacy Boże Narodzenie starają się spędzać w gronie rodziny, hołdując świątecznej tradycji: w domach ustawia się choinki, a chowane pod wigilijny talerz rybie łuski mają zapewnić bogactwo.

Na wigilijnym stole na Słowacji nie może zabraknąć tradycyjnych tu potraw: kapuśniaku, opekanców (zapiekanych kulek z ciasta chlebowego z makiem), symbolizujących miłość i pokój w rodzinie miodowych opłatków, karpia oraz sałatki ziemniaczanej.

Wigilię rozpoczyna się toastem z życzeniami spotkania w tym samym gronie w następnym roku, następnie spożywa się kawałek chleba i ząbek czosnku, który ma zapewnić zdrowie.

Kolejność podawania potraw jest z góry określona i może je przynosić tylko jedna osoba, najczęściej gospodyni. Karp z sałatką ziemniaczaną na słowackie stoły trafił stosunkowo niedawno, pod wpływem tradycji z Czech. Dawniej spożywano inne rodzaje ryb.

Do niedawna bożonarodzeniowe tradycje żywsze były we wschodniej części kraju. W ostatnich latach powróciły jednak na zachód i do większych miast. Najważniejszym symbolem świąt pozostaje choinka, pod którą układa się prezenty dla bliskich. Drzwi domów zdobi się gałązkami świerku. Dawniej na wsiach wejście nacierało się czosnkiem - zwyczaj wywodzi się jeszcze z czasów pogańskich.

Większość Słowaków o północy udaje się do kościołów na pasterkę. Rodziny śpiewają również świąteczne kolędy, a domy odwiedzają kolędnicy.

Okres przedświąteczny natomiast to współcześnie czas wielkich zakupów i sprzątania. Wielu Słowaków skarży się, że tradycja przez cały czas musi zmagać się z komercją.

«« | « | 1 | » | »»
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
22°C Wtorek
noc
17°C Wtorek
rano
25°C Wtorek
dzień
26°C Wtorek
wieczór
wiecej »