Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego » | Od najstarszego do najnowszego
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Na zaproszenie państwa Elżbiety i Adama Kosowskich weszliśmy z aparatem do królestwa pączków. Przez ostatnie kilkadziesiąt godzin z rzędu cukiernia "Beza" wyprodukuje ich ponad 20 tysięcy! Zobaczcie sami na filmie, jak to się robi.
Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Lubczynie k. Gorzowa Wlkp. przyłączyli się pierwszy raz do akcji "Wyślij pączka do Afryki". Mali misjonarze pomagają jednak nie od dziś.
Tego dnia smakują jak nigdy indziej. Dlatego zjadamy ich minimum kilka a rekordziści nawet kilkadziesiąt. Polane lukrem lub posypane cukrem pudrem najczęściej w środku skrywają smaczne nadzienie w postaci marmolady, czekolady lub budyniu waniliowego. Gdzie tkwi tajemnica smacznego pączka?
- W tłusty czwartek - pączkujmy! Zamiast zajadać się pączkami, możesz podzielić się nimi z głodnymi dziećmi w Afryce - zachęcają kapucyni-misjonarze oraz Piotr Gajda, koordynator akcji "Wyślij pączka do Afryki", która słodyczą podbiła świat.
"Pączki Day" (Dzień Pączka) - pod taką nazwą w USA obchodzony jest tłusty czwartek. Tradycja jedzenia w tym dniu pączków szczególnie pielęgnowana jest w dużych skupiskach Polonii, w tym w stanach Środkowego Zachodu: Illinois, Michigan, Wisconsin czy Indianie.