Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Ceny w sklepach, tam gdzie to jest wymagane, obniżono o wartość 5 proc. VAT zgodnie z przepisami, gdyż zmiany muszą być odzwierciedlone na paragonach i w kasach fiskalnych, nie ma tu miejsca na błąd czy uznaniowość - zapewnił PAP wiceprezes Polskiej Izby Handlu Maciej Ptaszyński.
Podległe nam instytucje już sprawdzają, czy ceny żywności w sklepach uwzględniają obniżoną stawkę VAT - oświadczył we wtorek premier Mateusz Morawiecki na konferencji prasowej. Od wtorku rząd obniżył VAT z 5 proc. do zera na podstawowe artykuły żywnościowe.
Polacy w ciągu roku marnują niemal pięć milionów ton żywności - wynika z pierwszych tego typu badań, przeprowadzonych w Polsce w ramach trzyletniego projektu PROM, który właśnie dobiega końca. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.
Ceny żywności na świecie są najwyższe od lipca 2011 roku - poinformowała w czwartek Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Z powodu zmniejszonej podaży pszenicy i oleju palmowego najszybciej rosną ceny zbóż i olejów roślinnych.
Ceny oleju napędowego i benzyny są rekordowo wysokie, energia elektryczna drożeje, ropa naftowa również - ceny energii tej jesieni są głównym zmartwieniem Niemców. Wielu będzie zmuszonych z tego powodu ograniczać inne wydatki, np. na jedzenie - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie RTL i ntv.
Każdego roku bezpowrotnie tracimy ponad 5 mln ton jedzenia, chociaż jednocześnie prawie 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wyrzucamy na śmietnik żywność niewykorzystaną w domach i zniszczoną w procesie produkcji, przechowywania i w handlu - pisze we wtorek "Dziennik Gazeta Prawna".
Fundacja Fairtrade Polska rozpoczęła kampanię "Wybieram Fairtrade", która ma na celu spopularyzowanie idei sprawiedliwego handlu. Niemal połowa Polaków rozpoznaje ten znak, a 85 proc. spośród nich ma do niego zaufanie - poinformowała Fundacja.
Żywność na świecie mocno drożeje. To dodatkowo napędza inflację, która pustoszy nasze portfele - czytamy we wtorkowym wydaniu "Rzeczpospolitej".
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności, a ok. 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wśród inicjatyw mających na celu przeciwdziałanie temu jest m.in. program Spiżarnia Caritas, przekazywanie żywności Federacji Polskich Banków Żywności oraz aplikacja Too Good To Go.
Producenci drożdży we Włoszech zaapelowali do konsumentów, którzy masowo je w tych dniach wykupują, by nie robili nadmiernych zapasów. Jak zapewnili, produkt potrzebny do pieczenia chleba i pizzy w domu, będzie cały czas w sprzedaży.