Kuchnia włoska na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?

Rząd włoski zgłosił właśnie oficjalną kandydaturę kuchni włoskiej na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO na 2023 rok.

Propozycja wyszła od ministrów – rolnictwa i żywności Francesco Lollobrigidy oraz kultury Gennaro Sangiuliana. „Krajowa Komisja zaaprobowała ją jednogłośnie” – podkreśla „Corriere della Sera”.

Gazeta przytacza też słowa ministra Lollobrigidy, że to zadziwiające, iż dzieje się to dopiero w 2023 r., zważywszy „bogactwo dziedzictwa kulinarnego”.

Teraz dokumentacja zostanie przesłana przez włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych do UNESCO i rozpocznie się proces oceny, który powinien zakończyć się najpóźniej w grudniu 2025 roku.

Kuchnię włoską zdefiniowano w oficjalnej dokumentacji kandydatury na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO – jak pisze CdS – „jako zbiór praktyk społecznych, rytuałów i gestów, opartych na wielu lokalnych umiejętnościach i wiedzy, które bez wątpienia czynią ją rozpoznawalną i uznaną”.

«« | « | 1 | » | »»
Wiara_wesprzyj_750x300_2019.jpg

Autoreklama

Autoreklama

Kalendarz do archiwum

niedz. pon. wt. śr. czw. pt. sob.
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
24°C Piątek
wieczór
20°C Sobota
noc
15°C Sobota
rano
23°C Sobota
dzień
wiecej »