Żywność podrożeje w tym roku o 4-5 proc. - uważa dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski. Podwyżek należy się spodziewać w pierwszej połowie roku.
Żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 proc. droższa niż przed rokiem - powiedział PAP w środę dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w tym roku konsumpcja jabłek prawdopodobnie zmniejszy się do 15.5 kg na osobę. Jeszcze kilka lat temu, statystyczny Polak zjadał ich 24 kg rocznie.
W skali kraju powódź pozostała neutralna dla cen żywności, a ich wysokość jest efektem złych warunków atmosferycznych w okresie wegetacji - uważa Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W pierwszej połowie 2011 roku ceny wołowiny utrzymają się prawdopodobnie na wysokich poziomach - ocenia w comiesięcznej analizie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, sytuacja na światowym rynku zbóż sprzyja utrzymywaniu się wysokich cen.
Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia mogą być droższe niż przed rokiem o 3-5 proc. - uważa dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zależy to oczywiście od tego, jakie potrawy znajdą się na świątecznym stole.
W ciągu niemal dwóch dekad spożycie pieczywa w Polsce spadło o ponad 40 proc. i nadal będzie się kurczyć - informuje "Rzeczpospolita" na podstawie najnowszego raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Długoletnie obserwacje potwierdzają, że klimat w Polsce ociepla się. Wzrost temperatury przyspiesza zaś dojrzewanie roślin i zmienia bilans wodny - uważają naukowcy z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Nie powinno być problemów z zakupem karpia na święta Bożego Narodzenia, ale może być on droższy niż przed rokiem - poinformowała PAP w środę Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Na razie pogoda sprzyja uprawom truskawek, w tym roku powinno być ich więcej niż w ubiegłym roku. Średnie ceny owoców deserowych prawdopodobnie będą trochę wyższe niż przed rokiem - powiedział PAP ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Tomasz Smoleński.