Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Mimo obowiązku zapewnienia uczniom możliwości pozostawiania w szkole części podręczników, problem przeciążonych tornistrów nadal nie został rozwiązany - ocenia Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak, który zwrócił się do Głównego Inspektora Sanitarnego o aktualne informacje w tej sprawie.
Szczepionki są bezpieczne, nawet jeśli były przechowywane w wyższej niż zalecana temperaturze - zapewnił w poniedziałek wiceminister zdrowia Marcin Czech. Ocenił, że służby sanitarne i farmaceutyczne "zadziałały odpowiednio" i kontrolowały przychodnie, w których były przerwy w dostawach prądu.
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion szałwii hiszpańskiej w jogurtach i deserach, produkty te nie mogą być sprzedawane.
Jeśli po spożyciu grzybów wystąpią nudności, bóle brzucha, biegunka i podwyższona temperatura, należy natychmiast wezwać pogotowie lub zgłosić się do lekarza - zaleca GIS. W przypadku zatrucia grzybami ważna jest szybka reakcja - podkreśla.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wydała ostrzeżenie dotyczące makreli wędzonej sprzedawanej w sklepach sieci Carrefour, Żabka i Czerwona Torebka. W produkcie wykryto obecność bakterii chorobotwórczych Salmonelli.
W Polsce wzrasta liczba niezaszczepionych dzieci - wynika z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, który podaje, że w 2014 r. było ich 12,3 tys., a w 2010 r. - 2,5 tys. Zdaniem ekspertów tak duży wzrost to m.in. efekt działalności tzw. ruchów antyszczepionkowych.
Gdy do lekarza zgłasza się pacjent podejrzewający u siebie zakażenie wirusem ebola, kluczowe jest pytanie, czy był w kraju, gdzie są ogniska choroby; jeśli tak, należy go jak najszybciej odizolować - przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.
Obecnie w Polsce nie ma żadnego przypadku zachorowania lub podejrzenia zachorowania na gorączkę krwotoczną Ebola - poinformował w środę Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.
Ponad 227 tys. kg żywności, do której produkcji mogła być użyta sól przemysłowa, zostanie wycofanych z rynku - dowiedziała się w czwartek PAP w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Żywność ze sklepów i hurtowni wróci do producentów z zakazem wprowadzania do obrotu.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił jedną z decyzji Generalnego Inspektora Sanitarnego ws. dopalaczy i zobowiązał go do wykazania, czemu są one groźne dla zdrowia. Wyrok WSA nie uchyla jednak generalnej decyzji GIS z 2010 r. o zamknięciu sklepów.