Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Obwarzanek krakowski wkrótce znajdzie się na liście produktów chronionych unijnymi przepisami. Jeśli inni członkowie UE nie zgłoszą zastrzeżeń do wniosku, to wypiek zostanie zarejestrowany jako "chronione oznaczenie geograficzne".
Opinie naukowców na temat szkodliwości upraw genetycznie modyfikowanych dla środowiska i zdrowia ludzi są podzielone. Zwolennicy GMO wskazują na postęp biologiczny i mniejsze straty w uprawach, przeciwnicy - na brak badań potwierdzających ich nieszkodliwość.
Droga do nowoczesnej uprawy roślin zaczyna się w laboratorium - przekonują naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, którzy w badaniach cytogenetycznych zajęli się spokrewnioną z pszenicą i żytem kłosownicą Brachypodium distachyon.
W W. Brytanii obowiązują od czwartku nowe, korzystniejsze dla dostawców i farmerów zasady regulujące ich relacje z supermarketami. Wprowadziła je dbająca o przestrzeganie zasad wolnorynkowej konkurencji Komisja CC (Competition Commission).
Komisja Europejska ogłosiła w środę, że zapoczątkowana w 2008 r. reforma rynku cukru została zakończona sukcesem, a cel redukcji produkcji zrealizowano w 96,6 proc.
Toksyczną melaminę wykryto w produktach mlecznych sprzedawanych w prowincji Guizhou na południowym zachodzie Chin - podał w poniedziałek dziennik "China Daily".
Stowarzyszenie Polska Federacja Producentów Żywności (PFPŻ) przygotowało kampanię edukacyjną na temat oznakowania żywności systemem GDA zawierającym dane o wartościach odżywczych danego produktu.
Po roku przygotowywania strategii i podpisaniu umowy z przedstawicielami ambasady RP w Madrycie, znana z uprawy karczochów gmina Benicarlo w hiszpańskiej Walencji przeprowadzi w Polsce kampanię promującą to warzywo - poinformowało w niedzielę hiszpańskie radio Cope.
70 proc. ankietowanych przynajmniej raz w miesiącu sięga po żywność typu fast food, a 24 proc. badanych spożywa takie jedzenie przynajmniej raz w tygodniu - wynika z badań dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków, przeprowadzonych na zlecenie Koalicji na rzecz Zdrowego Serca.
Patriotyczne menu na święta Bożego Narodzenia wybrało aż trzy czwarte Włochów - wynika z ogłoszonego właśnie sondażu.