Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
"Głód powrócił do naszego kraju, który jest jednym z największych na świecie producentów żywności" - alarmuje "Folha de S.Paulo", brazylijski dziennik o najwyższym w tym kraju nakładzie.
Polska jest dużym producentem i eksporterem artykułów rolno-spożywczych. Konsument wybierając polskie produkty wspiera krajową gospodarkę i rolnictwo - napisano na twitterze Kancelarii Premiera.
Wtorkowa eksplozja w porcie w Bejrucie zniszczyła główny magazyn zboża w Libanie wraz ze znajdującym się tam ziarnem; obecne zapasy wystarczą na mniej niż miesiąc, ale do kraju płyną statki z niezbędnymi dostawami - poinformowały w środę władze.
Główny Inspektor Sanitarny zamieścił we wtorek na swojej stronie zaktualizowane pytania i odpowiedzi dotyczące żywności i koronawirusa. Wynika z nich m.in., że jest mało prawdopodobne, by przenosił się on przez żywność.
Rozległa susza w naszym kraju, którą sygnalizują meteorolodzy, może zmniejszyć produkcję żywności. W Polsce jej nie zabraknie, ale ceny mogą wrosnąć - powiedział PAP minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.
Zmiana zachowań konsumenckich mogłaby sprawić, że w polskiej gospodarce pozostawałoby rocznie dodatkowe ok. 66 mld zł - wynika z analizy przygotowanej przez firmę audytorsko-doradczą Grant Thornton dla inicjatywy #Wybieram590 .
Rozpoczynamy akcję "Kupuj świadomie produkt polski" i apelujemy, by kupować polskie produkty - mówił w poniedziałek na konferencji prezydent Andrzej Duda. Wspiera to rozwój gospodarki, walkę z kryzysem, wspiera też naszych przedsiębiorców - dodał.
W pierwszym tygodniu marca na spirytus Polacy wydali w małych sklepach prawie cztery razy więcej niż zwykle, podobnie popularne było mydło - podaje we wtorek "Rzeczpospolita", powołując się na szacunki Centrum Monitorowania Rynku. Dwukrotnie więcej klienci wydali też na kaszę i ryż.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przekazał, że zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, by żywność mogła być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2 - podał Główny Inspektorat Sanitarny.
Polscy coraz bardziej doceniają walory rodzimej żywności; blisko 1/3 zwraca uwagę na rodzime pochodzenie produktu - wynika z raportu Polskiego Monitora Opinii. Dodano, że głównym kryterium zakupu jest cena,a kupujemy głównie w lokalnych sklepach i dyskontach.