Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Czarna papryka, kartofle z niebiesko-fioletowym miąższem, czerwona bazylia - te niezwykłe okazy zaprezentował włoski związek rolników. Zapewniono, że oryginalne warzywa nie tylko są bezpieczne i wolne od groźnych barwników, ale mają nader dobroczynne działanie.
Producenci roślin genetycznie modyfikowanych (GMO) usiłują zwerbować znane osobistości, w tym Boba Geldofa, do roli ambasadorów GMO, by zmienić swój negatywny wizerunek i uzyskać zgodę na uprawę kolejnych gatunków - wynika z listu ujawnionego w piątek przez AFP.
Sposób naliczania składki na ubezpieczenie zdrowotne rolników powinien zależeć od ich dochodów - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki.
Przyroda sama potrafi szybko poradzić sobie z inżynierią genetyczną: w Kanadzie na polach zmodyfikowanej genetycznie soi upowszechnia się superchwast, który - jak się okazuje - uodpornił się na powszechnie stosowany środek chwastobójczy.
Większe dopłaty dla małych gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję oraz wsparcie finansowe dla aktywnych rolników - m.in. takie postulaty przedstawili w poniedziałek w Szczecinie uczestnicy międzynarodowej konferencji o ekologicznym rolnictwie.
Komisja Europejska zmieniła w poniedziałek podstawę prawną dla swej propozycji o pomocy żywnościowej dla najuboższych w UE w wysokości 500 mln euro w 2012 i 2013 roku. Liczy na przełamanie impasu w Radzie UE, gdzie sześć państw dotychczas blokuje tę pomoc.
Piątkowa debata w TVN24 o rolnictwie z udziałem przedstawicieli PSL, PO, SLD i PJN dotyczyła m.in. organizmów genetycznie modyfikowanych, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS) i opłacalności produkcji rolnej. W debacie nie wziął udziału przedstawiciel PiS.
Polska prezydencja chce wznowić zablokowane rozmowy o projekcie unijnego rozporządzenia, które zakłada swobodę krajów UE w zakazywaniu lub dopuszczaniu upraw GMO na swoim terytorium. Będzie to tematem czwartkowego spotkania ekspertów z krajów UE.
Polska jest największym producentem pieczarek w Europie, ale jemy ich mniej niż Niemcy, Brytyjczycy czy Francuzi. Producentów w popularyzowaniu tego grzyba na polskich stołach wspiera kampania "Ja, pieczarka".
Paździerze konopne są świetnym materiałem na biomasę - przy ich spalaniu powstaje więcej energii niż przy spalaniu drewna. Właściwości polskich odmian konopi zachwalał na konferencji prasowej w Sejmie prof. Grzegorz Spychalski.