Jak przebiega proces kształtowania się mózgu, jakie są źródła empatii i agresji, czy szczepionki dla niemowląt są bezpieczne - o tym m.in. będą mówić w Krakowie naukowcy podczas dorocznego "Tygodnia Mózgu", który rozpocznie się w poniedziałek.
Zaobserwowano, jak szympansy wykorzystują zestawy kamiennych i drewnianych narzędzi, np. tasaki i kowadła, do rozdrabniania na małe kęsy dużych, twardych owoców - informuje pismo "Primates" i serwis BBC.
Wracającym z łąki pszczołom zdarza się uderzać swoją główką siostry pozostające w ulu. W ten sposób ostrzegają je przed czyhającym na zewnątrz niebezpieczeństwem - informuje serwis "New Scientist".
Słonie potrafią skutecznie współpracować. Zdolność tę wykorzystują w trakcie wykonywania zadań, które wymagają skoordynowanej akcji - informują naukowcy na łamach "Proceedings of the National Academy od Sciences".
Naukowcy odkryli dwa nowe gatunki kretów, które mogły żyć w górach wschodniej Turcji od nawet 3 milionów lat.
W zasadzie powinniśmy się do takich akcji przyzwyczaić. Oto profesor biologii na University of Minnesota Paul Myers popełnił performance: zbezcześcił wyniesioną z kościoła hostię, wyrwał kawałek Koranu i książki Richarda Dawkinsa "Bóg urojony", nadział razem z hostią na zardzewiały gwóźdź i wyrzucił do śmieci - pisze w Dzienniku Robert Mazurek.
Amerykańska agencja kosmiczna NASA łączy naukę i wiarę, finansując projekt teologiczny na Uniwersytecie Princeton w New Jersey (USA). W inicjatywę zaangażowanych jest 24 teologów oraz eksperci z dziedziny astrofizyki i biologii. „Jakie byłyby konsekwencje dla ludzkiego społeczeństwa, gdyby okazało się, że kosmici istnieją” – między innymi to pytanie zadają sobie uczestnicy projektu.
Potrzeba 24 mln pokoleń, żeby ze ssaka wielkości myszy powstał ssak wielkości słonia - dowodzą naukowcy na łamach tygodnika "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Analiza zanieczyszczeń i żywieniowych zwyczajów waleni pokazuje, że zwierzęta te, jednego dnia zjadają z pokarmem nawet 10 mln cząstek mikroplastiku. Nie wiadomo jeszcze, jakie są tego skutki.
Owady wolą zapylać ekologiczne truskawki niż te uprawiane na nawozach i opryskiwane pestycydami - przekonują badacze ze Szwecji.