Boże Narodzenie świętujemy 25 grudnia i nie jest to data przypadkowa.
Ponad 1,5 tys. osób gościł w sobotę na wigilii Caritas Archidiecezji Poznańskiej w jednej z hal Międzynarodowych Targów Poznańskich. Po południu wigilię zorganizuje też Fundacja Barka, a wieczorem poznaniacy spotkają się na 20. Wigilii pod Rondem.
W Błoniu koło Tarnowa zakończyło się wielkie pieczenie wigilijnych opłatków. Od wiosny do wigilii Bożego Narodzenia upieczono tam 150 tysięcy kompletów opłatków na wigilijny stół.
Na stołach będą m.in.: ryby, pierogi, barszcz i przede wszystkim kutia, a zamiast opłatkiem, grekokatolicy podzielą się prosforą.
Wyjątkowo ciepło zapowiada się przedświąteczny weekend. Wigilia i pierwszy dzień świąt według wstępnych prognoz będą deszczowe, lecz nadal ciepłe. W drugi - ochłodzi się i możliwe, że nocą miejscami popada śnieg - przewiduje IMGW w komunikacie przesłanym w czwartek PAP.
Dziś wyznawcy prawosławia wschodnich terenów Polski, rozpoczynają trzydniowe obchody świąt Bożego Narodzenia. Serdeczne życzenia zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia wszystkim wyznawcom prawosławia złożył prawosławny ordynariusz diecezji białostocko – gdańskiej arcybiskup Jakub oraz metropolita białostocki abp Edward Ozorowski.
Ok. tysiąca osób bezdomnych, samotnych i potrzebujących uczestniczyło w wieczerzy wigilijnej, która odbyła się w krużgankach klasztoru oo. Franciszkanów w Krakowie. "W Wigilię niech znikną wszystkie codzienne troski" - życzył zebranym kard. Stanisław Dziwisz.
Złoty medalista olimpijski i wicemistrz świata w pchnięciu kulą Tomasz Majewski kultywuje wigilijne tradycje. Tym razem jednak nie zdąży pomóc w przygotowaniach, a do stołu zasiądzie prosto z podróży ze Spały. Ma nadzieję, że wraz z pierwszą gwiazdką.
Na krakowskim Rynku Głównym w ostatnią niedzielę przed Bożym Narodzeniem zorganizował ją, jak co roku, Jan Kościuszko i jego współpracownicy.
Ponad pół tysiąca osób bezdomnych, ubogich i samotnych wzięło udział w czwartek w centrum Gdańska w specjalnie przygotowanej Wigilii. Uroczystość po raz 15. przygotowała Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy w Gdańsk.