Nadchodzi chwila wytchnienia po galopujących podwyżkach cen z 2017 r. Do końca czerwca jaja potanieją o 21 proc., a mleko o 8 proc. - podaje środowa "Rzeczpospolita".
Analitycy z banku BGŻ BNP Paribas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP i Alior Banku przygotowali dla "Rzeczpospolitej" prognozy cen podstawowych surowców rolnych. Przy użyciu algorytmów, swojego doświadczenia i wieści z rynku starają się wskazać, jak w ciągu najbliższego miesiąca, kwartału i roku zmienią się koszty mleka, zbóż, mięsa, jaj czy cukru. Tym razem - jak pisze "Rz" - mają dla konsumentów głównie dobre wieści.
Zdecydowanymi czempionami spadków cen będą: jaja i mleko. Ze względu na aferę z fipronilem w Europie Zachodniej i likwidacją tamtejszych stad niosek polskie jaja biły w ubiegłym roku rekordy eksportu i podwyżek cen. Dziś sytuacja wraca do normy, co - sądząc po prognozowanych spadkach - zajmie jeszcze trochę czasu.
"W związku z odbudową stad na Zachodzie Europy spodziewamy się dalszego spadku cen jaj" - mówi Łukasz Czech, analityk z BGŻ BNP Paribas. Gazeta dodaje, że na koniec czerwca ceny mają spaść w porównaniu do lutego o 21 proc., za setkę jaj zapłacimy od 23,9 zł do 29,45 zł. Dla porównania - pod koniec października 2017 r. średnia cena 100 jaj wynosiła 50 zł.
Jak pisze "Rz", mleko w grudniu kosztowało w skupie 152 zł za hektolitr, a w lutym 135 zł. Analitycy prognozują dalsze spadki: pod koniec kwietnia mleko może zejść poniżej 130 zł. Największe spadki prognozuje Jakub Olipra z Credit Agricole, który przewiduje, że na koniec czerwca mleko może kosztować nawet 116,1 zł.
Izrael osiąga skutek odmienny od zamierzonego. Czy to nagroda dla Hamasu?
Mówi sędzia Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych Samuel A. Alito Jr.
Każdy z nas chce chronić swoje dziecko przed krzywdą i trudnymi doświadczeniami.