Szukany tag:
uporządkuj wyniki:
Od najnowszego do najstarszego | Od najstarszego do najnowszego »
Wyszukujesz w serwisie info.wiara.pl
wyszukaj we wszystkich serwisach wiara.pl » | wybierz inny serwis »
Około 30 dzieci z obozu w miejscowości Półwiosek Stary (Wielkopolskie) z objawami zatrucia pokarmowego trafiło do szpitala w Koninie. Trwa wyjaśnianie, co mogło być przyczyną ich stanu zdrowia.
Amerykanie wyrzucają do śmieci co roku około 40 procent swej żywności, łącznej wartości co najmniej 165 miliardów dolarów - wynika z analizy dokonanej przez Natural Resources Defense Council (NRDC - Radę Obrony Zasobów Naturalnych).
Commercial Aircraft Corporation of China (CACC) wspólnie z amerykańskim koncernem Boeing otworzyły centrum badawcze energooszczędnych technologii. Jego głównym zadaniem będzie przetwarzanie zużytego oleju jadalnego na paliwo lotnicze.
Korea Północna poprosiła o pilną pomoc żywnościową na skutek powodzi, które dotknęły kraj w lipcu - powiadomili przedstawiciele ONZ w Phenianie. Dotąd około 120 osób zginęło w powodziach i osunięciach ziemi, a dziesiątki tysięcy zostało bez dachu nad głową.
Z roku na rok na świecie rośnie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych. Ich areał zwiększył się w 2011 r. do ok. 160 mln ha, czyli o 8 proc. wobec 2010 r.
Silną rakotwórczą truciznę pochodzenia pleśniowego, aflatoksynę, znaleziono w popularnym w Chinach mleku w proszku rodzimej produkcji - poinformował Urząd Kontroli Przemysłu i Handlu w Kantonie. W związku z takimi aferami w ChRL kwitnie prywatny import mleka.
W ocenie Komisji Europejskiej obecna sytuacja na rynku mleka i jego przetworów nie uzasadnia wprowadzenia dopłat do eksportu - powiedział w poniedziałek komisarz UE ds. rolnictwa Dacian Ciolos. O taką interwencję na rynku z powodu spadku cen apelowała Polska.
Masowy proceder podrabiania trufli odkryli karabinierzy we Włoszech. Bezwartościowe grzyby sprowadzane nielegalnie z Afryki Północnej poddawano obróbce syntetycznymi aromatami oraz olejkami i sprzedawano jako trufle do restauracji w kraju i za granicę.
Rosną ceny produktów zbożowych. Pod koniec kwietnia mąka, oprócz żytniej, kosztowała już o 20 proc. więcej niż na początku roku - czytamy w "Gazecie Polskiej Codziennie".
W ich codziennym jadłospisie nie starcza miejsca na warzywa, za to każdego dnia wypijają ok. dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przekąski - badacze z SWPS zbadali nawyki żywieniowe polskich dzieci.