18 grudnia po raz 20. zaproszeni są na nią wszyscy potrzebujący - osoby bezdomne, ubogie, samotne, chore. Na stołach na krakowskim Rynku Głównym nie zabraknie karpia, pierogów, barszczu i świątecznego bigosu.
Kilka tysięcy świątecznych pierogów, barszcz i inne potrawy przygotowano na Miejską Wigilię, która przy padającym śniegu i przy dużym mrozie odbyła się w niedzielę po południu na Rynku Kościuszki w Białymstoku.
Kilkadziesiąt tysięcy porcji tradycyjnych wigilijnych potraw, m.in. pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i grzybami, łazanek i zupy grzybowej przygotowano na Wigilię dla potrzebujących, która odbyła się w sobotę przed warszawskim Kościołem Świętej Anny.
Na Placu Teatralnym w Zabrzu harcerze przy wsparciu urzędu miasta i osób dobrej woli zorganizowali wielki wigilijny poczęstunek. Skorzystało z niego ok. 2 tys. osób. Wydano prawie 6 tys. pierogów oraz około 300 litrów barszczu.
Ryba smażona jest najpopularniejszą potrawą wigilijną. Coraz częściej niż jeszcze kilka lat temu podawane są pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony. Według CBOS stają się one coraz bardziej symbolami polskiej tradycji i Wigilii.
Tysiąc porcji pierogów, 200 litrów barszczu, 300 kg kapusty z grochem, tysiąc porcji śledzia z bułką oraz całe mnóstwo ciast od wrocławian - to wszystko zostało przekazane uczestnikom Wigilii Wrocławskiej organizowanej przez Caritas Archidiecezji Wrocławskiej, Gminę Wrocław i Bank Żywności.
Tysiące litrów zupy grzybowej z łazankami, ponad 100 tys. ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami oraz kilkadziesiąt tysięcy porcji kapusty z grochem - takie potrawy znajdą się na jednym z największych w Europie stołów wigilijnych, który w niedzielę 17 grudnia stanie na krakowskim Rynku.
Przez najbliższe dwa miesiące turyści odwiedzający Małopolskę będą mogli smakować w wybranych restauracjach i podczas plenerowych wydarzeń potraw ze śliwek. Siedem małopolskich gmin rozpoczyna właśnie akcję "Spotkajmy się na Śliwkowym Szlaku".
21 grudnia na krakowskim Rynku Głównym odbywała się 18. Wigilia dla Potrzebujących, zorganizowana pod patronatem prezydenta Krakowa przez restauratora Jana Kościuszkę. Dla potrzebujących przygotowano m. in. 150 tys. pierogów.Akcję obserwował m. in. pochodzący z Krakowa Władysław Kosiniak-Kamysz. minister pracy i opieki społecznej.Zdjęcia: Bogdan Gancarz /Foto Gość
W mieście Rosario w północno-wschodniej Argentynie upieczono i zjedzono największą pizzę w tym kraju w ramach dnia wsparcia dla miejscowej Caritas.