Młoda kobieta zmarła w Tel Awiwie po zjedzeniu w restauracji gofrów z polewą. Przyczyną śmierci była ostra reakcja alergiczna na orzechy zawarte w nutelli, z której zrobiono polewę.
26-letnia Hen Efrat zmarła w czwartek po kilku dniach pobytu w szpitalu, gdzie trafiła natychmiast, gdy tylko zorientowała się, że deser zawiera masę orzechową. Mimo pomocy lekarzy, nie udało się zatrzymać ataku alergii. Szybko wystąpiły trudności z oddychaniem, a po kilku godzinach pacjentka straciła przytomność. Jej stan stale się pogarszał i w czwartek lekarze stwierdzili śmierć mózgu.
Efrat, mieszkanka Ejlatu, wybrała się do restauracji w Tel Awiwie razem ze znajomymi. Przed zamówieniem deseru - belgijskich gofrów z lodami i polewą z czekolady - kilkakrotnie upewniała się czy nie zawiera on choćby śladu orzechów, na które była bardzo silnie uczulona. Miała nawet powiedzieć kelnerce, że może umrzeć z tego powodu.
Matka zmarłej twierdzi, że jej córka była zawsze niezwykle ostrożna wiedząc, co jej grozi w przypadku spożycia orzechów. "Oni ją okłamali, otruli moją córkę" - powiedziała. Nie wiadomo, czy ma zamiar podać do sądu personel bądź właścicieli restauracji.
Potrzeba kompleksowej, zdecydowanej odpowiedzi na ten kryzys.
Krzysztof Gawkowski odnosi się do propozycji zmian w prawie unijnym, nazywanych "chat control".
Przejście w Kuźnicy było zamknięte od czterech lat, w Bobrownikach - od ponad 2,5 roku.
Co najmniej jeden Indianin z plemienia Guarani zginął zastrzelony
W Światowy Dzień Ubogich wspólny posiłek w Auli Pawła VI był ważnym punktem jubileuszowych wydarzeń.
Pozdrawiam pielgrzymów polskich, wspominając rocznicę Orędzia pojednania.