Emiliana Scarpa, mistrzyni kuchni z Sardynii, triumfowała w Neapolu, zdobywając Trofeo Memorial Rodolfo Sorbillo. Podbiła jury konkursu 5 propozycjami oryginalnych pizz, wśród których znalazła się "Queen Elizabeth".
Trofeo Memorial Rodolfo Sorbillo to konkurs, w którym kucharze z całych Włoch zjeżdżają do Neapolu, by uczcić „mistrza włoskiego, twórcy pizzy z mięciutkim brzegiem nadziewanym ricottą”.
Jak powiedziała dziennikarzom „Il Messaggero” sardyńska szefowa kuchni, pizza „Królowa Elżbieta” to jest osobisty i wyszukany hołd pamięci brytyjskiej monarchini.
Zdradziła także składniki wypieku, którego „receptura wykorzystuje typowe smaki Sardynii”, tworząc z niego „danie oryginalne i symboliczne”. „Korona ozdobiona culurgiones [typowymi ravioli sardyńskimi – przyp. red.] z ciasta barwionego na czarno tuszem mątwy” – opisywała E. Scarpa. „Ciepłe odcienie łusek zrobionych z ikry, złote liście, a wszystko wzbogacone kremem Parmentier z gwiazdek anyżu”.
Grupa Kościołów, głównie z Afryki i Azji, ogłosiła swoje odejście od wspólnoty z Kościołem Anglii.
Małżeństwo to jedno z najszlachetniejszych powołań człowieka.
Ojciec Święty spotkał się z uczestnikami Jubileuszu Romów, Sinti i Wędrujących Społeczności.
Pierwsze miejsce - parafia pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Mońkach.
Jedna osoba zginęła, 23 poszkodowanych wraca do Polski, dwóch zostało w austriackich szpitalach.
Zarzuty wobec każdego z jeńców oparto wyłącznie na tym, że służył on w batalionie "Ajdar".